Se vores næste hold her.
Alt du skal vide om jagttegnsprøven
Er det svært at bestå jagttegnsprøven?
Sværhedsgraden af jagttegnsprøven varierer afhængig af forberedelse og erfaring. Prøven har en teoretisk og en praktisk del, der tester kendskab til jagtlovgivning, vildtkendskab, sikkerhed og skydefærdigheder. I Danmark består ca. 59 % prøven på første forsøg. Med vores jagttegnsundervisning tror vi, at du har de nødvendige forudsætninger for at bestå. Vores erfaring viser, at weekendkurser er mere effektive end længerevarende kurser, da læringen er friskere i erindringen.
Hvordan er jagttegnsprøven bygget op?
Jagttegnsprøven er opdelt i to hoveddele: en teoretisk del og en praktisk del. Den teoretiske del består af en skriftlig multiple choice test med spørgsmål om jagtlovgivning, vildtkendskab, sikkerhed og etik. Består du multiple choice testen, skal du videre til afstandsbedømmelse. Her går du en rute, hvor du både skal vise, at du kan håndtere et haglgevær sikkerhedsmæssigt korrekt og vurdere, om du må afgive skud til forskellige vildtfigurer baseret på deres afstand.
Hvor mange fejl må jeg have til jagttegnprøven?
Til den teoretiske del af jagttegnsprøven må du have op til fire fejl ud af 40 spørgsmål for at bestå, hvilket betyder, at du skal svare korrekt på mindst 36 spørgsmål. Du har tre forsøg til at bestå prøven med det kursus, du har taget. Består du ikke inden for de tre forsøg, skal du tage et nyt kursus, hvor du igen har tre forsøg. Hos Haga Hunting tilbyder vi beståelsesgaranti: Det vil sige, at hvis du ikke består inden for dine tre forsøg, kan du deltage på et af vores næste kurser helt gratis, hvis du tilmelder dig et nyt kursusforløb indenfor 3 måneder efter du har brugt dit tredje forsøg.
Hvordan foregår den teoretiske jagtprøve?
Den teoretiske jagtprøve foregår som en skriftlig multiple choice-test med 40 spørgsmål om jagtlovgivning, vildtkendskab, sikkerhed og etik, som du har 30 min. til at svare på. Spørgsmålene tester din viden om regler og bedste praksis inden for jagt. Består du testen, skal du videre til afstandsbedømmelse. Her går du en rute, hvor du både skal vise, at du kan håndtere et haglgevær sikkerhedsmæssigt korrekt. Undervejs på ruten vil der være forhindringer og vildtfigurer, som enten er inden for en forsvarlig skudafstand eller for langt væk, og det er dit job at vurdere, om du vil skyde. På jagttegns kurset gennemgår vi også det rigtig grundigt, så du er helt klar til afstandsbedømmelsen.
Hvordan foregår Haglskydeprøve?
Når du har bestået jagttegnsprøven, må du købe haglgeværer. Før du kan gå på jagt, skal du dog bestå haglskydeprøven. Du tilmelder dig haglskydeprøven på samme måde som jagttegnsprøven, på mitjagttegn.dk eller borger.dk. Prøven foregår på en godkendt skydebane. Det er en god idé at øve dig på den bane, hvor prøven afholdes.
Til haglskydeprøven skal du vise, at du kan ramme det du sigter efter. Du skal skyde til seks højreduer, seks venstreduer og seks bagduer, og ramme mindst to i hver kategori. Du må godt afgive to skud pr. lerdue, men maksimalt anvende 18 patroner i alt. Rammer du f.eks. de første to højreduer med to skud, kan du gå videre til næste kategori og overføre de resterende skud dertil.
Består du haglskydeprøven, kan du kalde dig jæger og er klar til at gå på jagt.
Hvornår får man at vide om man har bestået jagttegnsprøven?
Du får at vide, om du har bestået jagttegnsprøven umiddelbart efter, at jagttegn testen er slut. Instruktørerne vil gennemgå dine resultater og informere dig med det samme, om du har bestået eller ej. Har du bestået, skal du videre til den praktiske prøve. Når den praktiske prøve er slut, får du med det samme at vide, om du har bestået hele prøven. Hvis du består, vil du få instruktioner om, hvordan du modtager dit jagttegn. Hvis du ikke består, vil du få feedback på, hvad du skal arbejde på, og hvordan du kan tilmelde dig en ny prøve.
Er der mulighed for en prøve jagttegnsprøve?
Ja, mange udbydere af jagttegnsundervisning tilbyder muligheden for at tage en prøve-jagttegnsprøve. Dette kan være en værdifuld øvelse for at forberede dig til den rigtige prøve. Prøveprøverne giver dig en realistisk oplevelse af, hvad du kan forvente, og hjælper dig med at identificere områder, hvor du måske har brug for yderligere øvelse. Vi tager også løbende test og øver os i jagttegnsprøven, så du ikke er i tvivl om hvordan det foregår.
Hvornår og hvor ofte afholdes der jagttegnsprøver?
Jagttegnsprøver afholdes flere gange om året forskellige steder i landet. Det er typisk i april-juni og september-oktober. De præcise datoer og steder for prøverne kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside eller ved at kontakte din lokale jagtforening eller kursusudbyder. Prøverne er typisk planlagt til at imødekomme forskellige behov og tidsplaner, så det er muligt at finde en dato, der passer til dig. Vores jagttegnskursus informerer selvfølgelig også om tilgængelige prøvedatoer.
Hvordan tilmelder jeg mig til jagttegnsprøven?
Du tilmelder dig jagttegnsprøven via mit jagttegn.dk, når din jagttegnsunderviser har godkendt dig, som værende gennemført jagttegnskursus. Her finder du detaljer om tilmeldingsfrister, gebyrer og krav. Det er vigtigt at tilmelde sig i god tid for at sikre en plads på den ønskede dato. Vi guider dig gennem tilmeldingsprocessen og sikre, at du har alle nødvendige dokumenter og oplysninger klar til prøven.
Hvilke dokumenter skal jeg huske til jagttegnsprøven?
Til jagttegnsprøven skal du medbringe gyldig legitimation, såsom pas eller kørekort. Er du under 18 år på prøve dagen, skal du medbringe en underskrevet samtykkeerklæring fra dine forældre eller værge, hvor det fremgår, at du har tilladelse til at tage jagtprøven og få et jagttegn.
Hvor mange dumper jagttegnsprøven?
Landsgennemsnit på hvor mange der dumper jagttegnsprøven i første forsøg, er på ca. 41%. Det understreger, at det er vigtigt at give det skalle og følge med i undervisningen. Vi er fuldstændig sikre på, at hvis du følger med i vores jagttegnsundervisning, skal du nok også bestå inden de tre forsøg du har. Vores beståelsesprocent ligger på over 90% ved første kursusforløb. Derudover har vi hos Haga Hunting beståelsesgaranti: Hvis du ikke består inden for dine tre forsøg, kan du deltage på et af vores næste kurser helt gratis, hvis du tilmelder dig et nyt kursusforløb indenfor 3 måneder efter du har brugt dit tredje forsøg.
Hvad sker der, hvis jeg ikke består jagttegnsprøven i første forsøg?
Hvis du ikke består jagttegnsprøven i første forsøg, kan du tilmelde dig en ny prøve 48 timer efter. Du skal dog betale et nyt prøvegebyr. Du skal muligvis vente en vis periode, før du kan tage prøven igen. Det er vigtigt at bruge ventetiden på at forbedre de områder, hvor du havde vanskeligheder. Vi tilbyder selvfølgelig også ekstra støtte og undervisning for at hjælpe dig med at bestå ved næste forsøg. Du kan gøre dette tre gange, ellers skal du tage et nyt kursus.
Må jeg gå på jagt efter jeg har bestået jagttegnsprøven?
Du må ikke gå på jagt, når du har bestået jagttegnsprøven. Du må gerne købe dig et haglgevær eller riffel, men du må først gå på jagt, når du har bestået haglskydeprøven/riffelprøven. Husk også, at du skal have en gyldig jagtlicens for det pågældende år for at kunne jage lovligt. Det er vigtigt at følge alle regler og forskrifter for jagt for at sikre en sikker og lovlig jagtoplevelse.
Hvor lang tid har man sit jagttegn, når man har bestået jagttegnsprøven?
Når du har bestået jagttegnsprøven, er dit jagttegn gyldigt på ubestemt tid, hvis du betaler jagttegnsafgiften og indberetter den lovpligtige vildt indberetning hvert år. Det er muligt at pause dit jagttegn i op til 10 år i træk, mod årlige indberetninger. Dette gælder dog kun hagljagt. Ejer du en jagtriffel, kræver det gyldigt jagttegn for at have en våbentilladelse. Det betyder, at du ikke behøver at tage prøven igen, medmindre der sker ændringer i lovgivningen, der kræver genprøve, eller hvis de 10 år er overskredet. For at sikre, at du altid er klar til jagtsæsonen, kan det være en god idé at markere fornyelsen af datoen i din kalender. Man kan også sætte den til betalingsservice.